PURE kationcserélő vízlágyító műgyanta szűrőtöltet 25 liter
[CL-PPC002-FG]
Az Ön ára : 29.300,-Ft
( Nettó ár: 23.071,-Ft )
[készleten]

Regenerálható, erősen savas, katiocserélő, vízlágyító műgyanta szűrőtöltet (élelmiszeripari).

Mennyiség: 25 liter/zsák

Kabinetes (ioncserélős) vízlágyító berendezések>> gyantatöltete.

Ezen kívül kaniszterbe töltve is alkalmazható helyi vízkezelésre. Ilyen töltettartó kaniszterek az alábbiak:

Vízlágyítás ioncserélő gyantával: egyszerű kémiai folyamaton alapszik, ez az ioncsere. A kalcium (Ca) és Magnézium (Mg) ionok okozta kemény víz átáramlik az ioncserélő gyantán, ahol a vízben lévő Ca és Mg ionok a vízlágyító egységben lévő gyanta töltet felületére tapadt Nátrium (Na) ionokra cserélődnek le, vagyis a víz Ca és Mg ionok helyett a vízkeménység szempontjából közömbös Na ionokkal dúsítva távozik a készülékből. Az ioncserével megszűnik a víz keménysége, azaz 0°nk-ú lesz. A Nátrium ionok magasabb vízhőmérsékletnél sem válnak ki a vízből.
Az ioncsere folyamata addig áll fenn, míg a gyanta le nem merül. Ekkor az ioncserélő gyanta töltet elveszíti vízlágyító kapacitását és a gyanta felülete teljesen telített lesz Ca és Mg sókkal.

Telítődést  követően a műgyanta töltet regenerálással felújítható!

Megjegyzés: az 1-komponensű ioncserés vízlágyítással nem csökken a víz össz. oldottanyag (TDS) tartalma 0 ppm-re, vezetőképessége nem lesz 0 mS/cm, tehát nem teljes sótalanítás történik, hanem teljesen lágy lesz a víz (0°nk)!

Magyarországon a keménységet német keménységi fokban (°nk) mérik, ami a víz CaO tartalmának mérőszáma. Az alábbi teszter készlettel a keménységi fok egyszerűen megmérhető: OKT-1 vízkeménység teszter>>

A szűrőtöltet nem alkalmazható mikrobiológiailag szennyezett vízre vagy ismeretlen eredetű vizek kezelésére.

A töltet kapacitása: függ a lágyítandó víz minőségétől (összetételétől, vízkeménységétől). Minél lágyabb víz lágyítására alkalmazzuk, annál nagyobb a kapacitása. Fordított ozmózis (RO) víztisztító után alkalmazva 1 liter töltet kb. 2.500 liter átfolyó víz lágyítására képes, mivel a RO víztisztító után csak a tiszta vízben maradó minimális oldottanyagokkal terheljük a töltetet. (Tehát a 25 liter kb. 62.500 liter RO víz kezelésére elegendő.) Jóval nagyobb oldottanyag tartalmú (keményebb) vizek (pl. csapvíz, vagy részlegesen (pl. mechanikai előszűréssel és/vagy aktívszenes szűréssel) tisztított víz) lágyítása esetén jóval kevesebb víz lágyítására képes 1 liter töltet. Például egy nagyon kemény víz esetében: 25 °NK keménységű vízből kb. 200 liter 0 °NK lágy vizet készít. (Tehát a 25 liter töltet kb. 5.000 liter víz kezelésére elegendő.)

A vízlágyító műgyantával kezelt víz német keménységi értéke: 0°NK

Regenerálás menete:

A regenerálás tömény, azaz telített, nagy tisztaságú NaCl / só (sótabletta) oldattal történik. Telített sóoldat készítése: annyi sót kell tenni a vízbe, amiből már nem oldódik fel több! Ez a víz hőmérsékletétől és oldottanyag tartalmától (összetételétől) is függ. Általában szoba-hőmérsékletű (20-22°C körüli), 1 liter hálózati csapvízhez kb. 20 dkg só elegendő a telített sóoldat készítéséhez.
Több vízhez, arányosan többet. Annyi sóoldatot kell készíteni, hogy az a belehelyezett műgyanta töltetet ellepje. A regenerálás során a telített sóoldatot és a műgyanta töltetet egy edényben jól el kell keverni, kb. 30 percig kell állni hagyni. Regenerálás után le kell szűrni a műgyanta töltetet és át kell öblíteni tiszta vízzel két-három alkalommal. Az így regenerált és a töltettartóba visszatöltött műgyanta ismét alkalmas vízlágyításra.

Hasznos információ pálinkafőzéshez: a pálinkában észlelhető rezes, fémes törés (kationok jelenléte) a kationcserélő műgyantával történő kezelés eredményeként megszűnik. Tapasztalatok szerint a főzet íze "selymesebb", érettebb lesz.
Kozmaolajosságból adódó opálosság, illetve alacsony fogyasztási szeszfokra állításból eredő opálosság megszüntetésére pedig 5 mikronos, mechanikai szűrő alkalmazása lehet a megoldás.
5 mikronos mechanikai szűrőbetétek itt találhatók weboldalunkon:
- PurePro 5 mikronos polipropilén (PP) mechanikai szűrő, In-Line 2" kivitel (szűrőház nélkül alkalmazható)
- PurePro 5 mikronos polipropilén (PP) mechanikai szűrőbetét 10"x2,5" (10"-os szűrőházban alkalmazható)

CleanLife - www.cleanlife.hu

A termék felvétele: 2016 augusztus 03, szerda.
Ide kattintva olvashatja mások véleményét a termékről vissza
Alábbi termékeink is érdekelhetik:
PurePro 5 mikronos polipropilén (PP) mechanikai szűrőbetét 10"x2,5"
PurePro 5 mikronos polipropilén (PP) mechanikai szűrőbetét 10"x2,5"
Szűrőház légtelenítővel, átlátszó, dupla "O" gyűrűs, 10", 1/2"
Szűrőház légtelenítővel, átlátszó, dupla "O" gyűrűs, 10", 1/2"
PurePro PRO6000 KDF zuhanyszűrő betét
PurePro PRO6000 KDF zuhanyszűrő betét
PurePro elő+utószűrőbetét szett-4 BLOCK
PurePro elő+utószűrőbetét szett-4 BLOCK
Belsőmenetes egyenes bekötő-idom 1/4"x1/2", Quick
Belsőmenetes egyenes bekötő-idom 1/4"x1/2", Quick
Külsőmenetes egyenes bekötő-idom 1/4"x1/4", Quick
Külsőmenetes egyenes bekötő-idom 1/4"x1/4", Quick