A víztisztítás RO technológiája

Fordított ozmózis (Reverse Osmosis/RO)

A Wikipédiából, a szabad lexikonból:

A fordított ozmózis során, ha egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott, tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál nagyobb nyomás hat, a vízmolekulák a hígabb oldatba áramlanak és a töményebb oldat koncentrációját növelik. A folyamat éppen ellenkezője az ozmózisnak, amelynek során a koncentrációkülönbség kiegyenlítésére megindul a vízmolekulák diffúziója a hártyán keresztül a töményebb oldatba és ennek következtében túlnyomás (ozmózisnyomás) keletkezik.

Felhasználási területe

A fordított ozmózist elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol zárt technológiai rendszerben, nyomás alatt egy féligáteresztő rétegen (membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet. A fordított ozmózis során használt membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.

RO technológia-kép01 RO technológia-kép02 RO technológia-kép03 RO technológia-kép04

A fordított ozmózis technológiáját először a NASA fejlesztette ki űrhajósok számára, majd a haditengerészetnél használták a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására. A nyugati világban régóta elterjedt, de ma már a Közel-Kelet tehetősebb országai is így nyerik ivóvizüket a tengerből, sőt, Ázsiában már megjelentek a palackozott RO (Reverse Osmosis) ivóvizek is. Az élelmiszeripar világszerte használja az ozmózisvizet, például üdítőitalok, gyümölcslevek, konzervkészítmények, likőrök előállításához.

Az ozmózis

Az ozmózis egy spontán oldószer áramlási, átszivárgási folyamata, egy félig-áteresztó membránon (semipermeable membrane) keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé. A membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Az ozmózis oka az ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre. Ozmózis akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok koncentráció különbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás.

Irány a RO víztisztító termékekhez >>>

A fordított ozmózis

A fordított ozmózis során az oldószer (pl. tiszta víz) áramlik külső, - általában hálózati - nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból (szennyezett víz) az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé (tisztított víz). Tehát az ozmózis áramlási iránya a nyomás - általában hálózati - hatására megfordul! A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.

RO víztisztító összehasonlítása az egyéb szűrési eljárásokkal

A különböző szennyező anyagok eltávolítási hatásfoka:

 

Fordított ozmózis technológia hatékonyságának összehasonlítása más víztisztítási eljárásokéval

nagyításért kattintson a képre

Fordított ozmózis technológia szűrési tartományai

nagyításért kattintson a képre

 

Irány a RO víztisztító termékekhez >>>

Hogyan biztosítja az ozmózis szűrő a tiszta ivóvizet?

Fordított ozmózis elvén működő víztisztító beszerelve konyhai pultba

A fordított ozmózis elvén működő víztisztító egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, még a radioaktív részecskéket is kiszűri.

Az egyszerű átfolyó rendszerű szűrés a káros anyagoknak csak egy részét távolítja el.

Sajnos a forralásnál csak a baktériumok pusztulnak, a vírusok és vegyi anyagok, nehézfémek a vízben maradnak.

A klórozás fertőtleníti a vizet, de az emberi szervezetre gyakorolt hatása nagyon káros, továbbá kellemetlen ízű és szagú lesz tőle a víz.

Irány a RO víztisztító termékekhez >>>



Vissza az előző oldalraUgrás a lap tetejére